Schoorsteen brand

verbouw_dakpannen

Schoorsteen brand

 

Schoorsteenbrand! En nu

U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom direct in actie:

 • Doof snel het vuur in de haard met zand, om rook in uw huis te voorkomen.
 • Sluit direct hierna de schoorsteenklep.
 • Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.
 • Bel 1-1-2.
 • Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming!).


Blus nooit met water!

Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie.

 

Pas op voor koolmonoxidevergiftiging
Uw schoorsteen kan verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen. Er is dan te weinig of geen ‘trek’ meer, waardoor de rook terugslaat in de kamer. U loopt dan het risico van een dodelijkekoolmonoxidevergiftiging. Goed onderhoud is dus belangrijk. De schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen en controleert op loszittende delen en scheuren.

 

Welke schoorsteen veger / reparateur kiest uw?
Wij raden uw aan om alleen maar zaken te doen met bedrijven zoals SVH Dakbeheer bv die aangesloten is bij De Nederlandse Dakdekkers Bond of bij de ASPB Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dan weet u zeker dat u een gediplomeerde schoorsteenveger heeft met een aansprakelijkheidsverzekering.

t

Wat is een schoorsteen brand nu eigenlijk?
Creosoot is een teerachtige substantie, die ontstaat, wanneer onverbrande brandstofdeeltjes tegen de schoorsteenwand aankoeken. Dit gebeurt met name, wanneer het vuur vaak “gesmoord” wordt en er dus een onvolledige verbranding plaatsvindt. Deze aanslag zal onder bepaalde omstandigheden in brand vliegen. Vooral bij oudere huizen, bij panden met een gebogen rookafvoerkanaal, bij rieten daken en in de nabijheid van brandbaar materiaal kan een schoorsteenbrand zeer ernstige gevolgen hebben. Veel mensen vergeten, dat wanneer een schoorsteenpijp mooi achter houten beschot is weggewerkt, de brand veel moeilijker te blussen is. Wanneer een kachel of haard verplaatst is en de schoorsteenpijp daarbij verschillende hoeken maakt, is de kans op afzetting niet alleen veel groter, maar vegen en/of blussen worden ook veel moeilijker.

 

Maak direct een afspraak voor herstel na schoorsteen brand
Uiteraard weten wij als geen ander hoe vervelend het is na een schoorsteen brand, en hoe erg u misschien wel geschrokken bent. Wij bieden u daarom bij schoorsteen brand altijd voorrang! Binnen 2 uur ter plaatsen voor een noodvoorziening!  Neem direct contact met ons op KLIK HIER

 

dakdekker
 • Meer dan 25 jaar ervaring
 • Vrijblijvende offertes
 • Gratis dakinspectie
 • 15 jaar garantie
 • Meerdere vestigingen
 • Kwaliteit en vakmanschap
brr